Previous slide
Next slide

Dissabte 15 i diumenge 16  d’octubre

Al Centre d’Art i Natura de Farrera.

10è Aplec Saó 

DISSABTE 15

Us convidem al 10è Aplec Saó. Es farà un recoregut per la Coma de Burg per gaudir de les intervencions artístiques proposades en plena natura.
Participants: Elena Tarrats (música/veu), Pep Aymerich (visuals) i la parella de Sardenya Adele Madau (violí) i Lella de Marchi (poeta).

  • Horari:
    • 10.30h Acollida i presentació del 10è Aplec Saó.
    • 11.00h Inici del recorregut amb passejada per a visitar els indrets on les autores presentaran les seves obres.
    • 14.00h – aprox. pausa per dinar
    • 16.00h Sessió de tarda amb la presentació de projectes vinculats a la música
    • 18.00h Concert de tarda Laia Llach.

* Per canvis d’ultima hora no podran participar ni Nika Lopez ni Alidé Sans a la 10a edició de Saó tal i com es va anunciar inicialment a cartell.

DIUMENGE 16

Debats Saó #2: A.R.T.S. (Agricultura, Ramaderia, Territori i Sostenibilitat)una jornada de debat al voltant de les connexions entre les arts, la pagesia i la sostenibilitat. Amb la participació de Cèlia Puerto (investigadora d’art i ecologia), Chiara Sgaramella (artista eco-social), i Laurita Siles i Joseba Edesa  del projecte Mutur Beltz a Bizkaia (art i ramaderia)

Més informació

AFORAMENT LIMITAT, cal inscripció.

Programa Saó de Música i poesia d’Ensemble Pyrene

– Farrera, diumenge 18 de setembre
    A les 12h, concert a St. Roc: Connexions
-Montesclado: Dissabte 22 d’octubre,
    A les 18h, concert a St Esteve: Skald, Música i poesia del Nord
– Burg, Dissabte 19 de novembre,
    A les 18h, concert a St Bartomeu: Música en la poesia  de Màrius Torres

Aplec DISSABTE 15

Recorregut dissabte 15 d’octubre

Artistes PARTICIPANTS

OBRA:
Atendre (Tardor I)

Elena Tarrats
cantant, actriu i mover

Actriu de teatre, televisió i cinema, i cantant catalana nascuda a Barcelona. Ha desenvolupat gran part de la seva carrera en el teatre. En 2017 va participar a L’ànec salvatge, d’el dramaturg noruec Henrik Ibsen dirigida per Julio Manrique al Teatre Lliure de Barcelona. Al 2018 va treballar amb la companyia catalana Dagoll Dagom en l’obra Maremar. El seu darrer treball musical és Gaudeamus Omnes amb el projecte Alexandrae junt amb Marc Vilajuana.

Es defineix com a cantant, actiu i mover especialitzada en processos creatius.

“CREO POSANT EN PRÀCTICA LA CREACIÓ EN ACCIÓ, QUE EM DONA ESPAI PER A DESCOBRIR QUÈ ES VOL EXPRESSAR A TRAVÉS MEU I AMB QUINA FORMA. AIXÒ M’HO ENSENYA KEEP MOVING METHOD, QUE PRACTICO DES DE 2013.”

OBRA:
Conversió

Pep Aymerich
artista visual, escultor, performer, vídeo artista i fuster.

Aquest artista gironí es defineix com escultor, performer, vídeo artista i fuster.

El seu treball sovint dialoga amb la natura i els materials que hi troba. Elena Oña el va presentar com a un artista “amb mans d’artesà i ànima de nen” Segons ella “en Pep Aymerich modela la matèria i dialoga amb els elements per a re-trobar-se amb l’essencial de l’ésser i la natura. S’albira en totes les seves creacions una profunda necessitat de transcendència, un qüestionament constant sobre el conflicte de l’home davant la fragilitat de la seva existència. Són múltiples els materials i els llenguatges per ell emprats; a cada un troba un mitjà amb el qual plasmar el seu sentit de la puresa i l’evidència de la senzillesa. El treball d’en Pep és el reflex íntim d’un cos en acció generant formes i espais. El que varia són les dimensions, els temps narratius: escultures, instal·lacions i performances, vídeo creacions…”

OBRA:
Litúrgia subversiva

Adele Madau 
músic (violí)

Neix a Cagliari, Sardenya, Itàlia. Toca el violí clàssic i elèctric. Va estudiar violí, música contemporània i composició de jazz. També és intèrpret i cuinera. Ha tocat amb nombrosos músics com Lucio Dalla, Bruno Tommaso, Giancarlo Schiaffini, Michel Godard, Tim Hodginkson, Victor
Nubla, Rita Marcotulli. Compon música i toca en directe per a la dansa i el teatre
Treballant amb nombrosos directors i coreògrafs com Carlus Padrissa (Fura de Baus), Sol Picò, Vero Cendoya o Enrique Vargas. L’any 2018 és compositora i músic escènic de la producció teatral KONGENS FALD del National Royal Theatre de Copenhaguen dirigida per Carlus Padrissa de la Fura de Baus. El 2021 és nominada al los Premi MAX com a millor autora de música per la escena.

OBRA:
Litúrgia subversiva

Lella de Marchi
poetessa i escriptora

Lella De Marchi (Pesaro, 1970) és una poeta, autora, escriptora i performer.
Graduada en Literatura Moderna a Bolonya, després va seguir cursos d’escriptura creativa i guió amb Andrea Camilleri, Ugo Pirro, Tonino Guerra, lectura expressiva en veu alta i tallers de teatre.
Ha publicat els llibres de poesia: “La spugna” (“L’esponja”, ed. Raffaelli 2010), “Stati d’amnesia” (“Estats d’Amnèsia”, ed. Lietocolle 2013), “Paesaggio con  ossa” (“Paisatge amb ossos” ed. Arcipelago Itaca 2013) , “Ipotesi per una bambina cyborg” (“Hipòtesi per a una nena cyborg” ed.Transeuropa 2020) , guanyador del Premi “InediTo”- Colline di Torino 2019. Compagina l’escriptura amb una intensa activitat performativa, participant en lectures, actuacions, poesia slams, festivals de poesia i literatura a tot Itàlia i organitzant accions poètico-musicals en col·laboració amb artistes, músics, cantants i artistes visuals.

 

Obres i textos de les artistes

Projecte PARTICIPANTS

Aplec dissabte 15

Projectes que es presentaran a la tarda.

Emsemble Pyrene

Ensemble Pyrene és un projecte musical creat l’estiu del 2021 amb la voluntat de dotar a l’Alt Pirineu i Aran d’una presència musical, cultural i d’acció social i pedagògica estructurada i de continuïtat temporal anual, aportant equilibri cultural-territorial al país.

Un projecte que engloba territori, música en viu i cultura i que vol incidir en el seu àmbit social i pedagògic. Una acció continuada i directe cap a les persones del territori aconseguint treballar en el dret a l’accés universal a la cultura i que pot ajudar a una part del seu desenvolupament, tant a nivell humà, com social i econòmic.

Escola Itinerant de Música i Dansa del Pallars

L’Escola Itinerant de Música i Dansa del Pallars s’inicia l’octubre del 2002, basant el seu funcionament en la itinerància, com a conseqüència de la particular composició del territori (molts petits pobles i nuclis en una comarca molt extensa). Aquesta fórmula d’escola itinerant permet arribar a donar servei a les persones, sense que aquestes tinguin que fer un gran desplaçament, ja que qui es desplaça és el professorat.

La seu central s’ubica al nucli de Rialp i dóna servei a tot el Pallars Sobirà i una part del Pallars Jussà mitjançant cinc municipis del Pallars Sobirà (Sort, Llavorsí, Rialp, Ribera de Cardós, i Esterri d’Àneu) i un del Pallars Jussà (La Pobla de Segur). És en aquestes poblacions on s’imparteixen les classes i es fan la majoria de les activitats que es generen a l’Escola de Música i Dansa.

El 22 de febrer de 2007, l’Escola de Música i Dansa del Pallars es constitueix com a entitat consorciada entre el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els Ajuntaments d’Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Espot, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, La Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia, Vall de Cardós i La Pobla de Segur, i la Associació de Joventuts Musicals del Pallars Sobirà. Posteriorment al ple del Consorci de data 11 de desembre de 2012 s’incorporen dos nous membres, l’Ajuntament de la Conca de Dalt i l’Ajuntament de La Torre de Capdella.

Laia Llach

CONCERT

Laia Llach Pou (Granollers, 15 de març de 1995) és una cantautora catalana, vallesana (amb arrels al Baix Montseny). Va estudiar Clarinet, Cant i Llenguatge Musical a l’Escola de Música de la Vall del Tenes, a Lliçà d’Amunt, fins als 18 anys, moment en què va començar els estudis universitaris i es va graduar en Ciències Ambientals i Geologia. Paral·lelament va seguir la formació de Cant Modern amb professores com Judit Neddermann o Gilmari Gerena. L’any 2019 va guanyar el concurs d’Instagram “Concurs Cercavila”, promogut pel cantautor Cesk Freixas, amb qui va gravar i publicar “Cercavila XS”. Aquesta experiència la va impulsar a pujar als escenaris de festivals com el Cruïlla XXS, la Santa Market, el Tastautors o el Microclima. Música delicada, sensible, intimista, que combina amb lletres pròpies, inspirades en la quotidianitat del seu món. Un estil Folk-pop català, que sovint reafirma acompanyada del músic Cesc Martorell.

obres

Presentació de les obres

1. Insecte invasor en extinció

de 'Domestic Wild’ amb Ariane Patout I René Müller:

FITXA TÈCNICA:

INSTALACIÓ 1
TITOL : INSECTE INVASOR EN EXTINCIÓ
MATERIAL: arbre mort CREMAT (Pi Roig) recuperat de la zona de le Bordes de la Coma + branques d’avellaner + figures de metall
MIDES: 7,5 metres longitud

INSTALACIÓ 2
TITOL : INSECTE INVASOR EN EXTINCIÓ
MATERIAL: 2 troncs d’arbre mort (Pi Roig) recuperats de la zona de le Bordes de la Coma + figures de metall + 2 campanes de vidre
MIDES: 140 cm. aprox. alçada

2. Un camino posible

de Coco Moya

  • IMPORTANT: Per aquesta obra cal portar mòbil amb auriculars o cascs! Cal baixar-se la següent aplicació: https://explore.echoes.xyz i buscar “Un camino posible” per obrir la peça i escoltar-la als espais del camí a on. 

Esta pieza sonora es una muestra del trabajo en proceso que está llevando a cabo Coco Moya en Farrera durante su residencia de investigación. A lo largo del camino a la ermita de Mare de Deu de la Serra iremos encontrando extractos de las composiciones, que acompañarán al oído en una lectura especulativa del paisaje, abriendo posibles imágenes en nuestro interior de lo que estas piedras pueden hablarnos. La ermita, como una cueva, acoge la resonancia de un habitar que también modifica, imagina y se construye a sí mismo en ese diálogo con su territorio.

Un cop descarregada l’app ECHOES i la peça “Un camino posible” de Coco Moya podreu fer el camí de Farrera a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra, i a mida que entreu en els cercles que surten al mapa (heu d’activar el GPS del vostre mòbil) s’activaran les músiques que Coco ha composat i les podreu escoltar a mida que camineu (recomanem cascos).

3. Carpinteros

De Míriam Isasi

Techno y danza conviven en esta pieza performativa, generada a partir de una investigación sobre la colonia de pájaros carpinteros localizada en el Parque Natural de Izki (Euskadi). La artista establece conexiones entre los reclamos de los pájaros carpintero empleados por los ornitólogos, la plasticidad del bosque y los sonidos emitidos por la antena Duga-3, conocida como “el pájaro carpintero ruso”. En esta ocasión, con motivo de la 8é del Aplec Saó, se ha considerado oportuno establecer ciertas conexiones del paisaje entre Euskadi y Cataluña basadas en el habitar del pájaro carpintero.

FICHA TÉCNICA DE LA PIEZA AUDIOVISUAL
.HD Video CARPINTEROS. (color/ sonido)
Duración: 7`40`

Teaser (1 minut)