16 d'octubre de 2022 /
Centre d'Art i Natura de Farrera

DEBATS SAÓ #2

Pirineu:
A.R.T.S

(Agricultura, Ramaderia, Territori i Sostenibilitat)

Un debat obert sobre el paper de la cultura i les arts en el desenvolupament rural pirinenc davant el repte de l’emergència climàtica i la crisi energètica.

PRESENTACIÓ

El passat 2021 inauguràvem el primer Debat Saó convidant a Jorge Riechmann i a José Albelda per tal de fer-nos reflexionar respecte al paper de les humanitats i la cultura dins del context de crisi ambiental. Enguany ens apropem a un diàleg que de primeres pot semblar impossible o antagònic: arts i sector primari. En tot cas, l’objectiu és poder apropar dos àmbits que tenen molta més relació del que ens pot semblar i que poden ser claus davant dels reptes urgents que ens exigeixen abordar ja una transició eco-social. Des del CAN i des d’un entorn rural i de muntanya com és l’Alt Pirineu, considerem clau connectar coneixement, fusionar mirades i treure a debat àmbits que posin en diàleg el nostre context més proper.

Però com podem posar en diàleg la cultura amb la ramaderia? Quines connexions històriques han mantingut l’art i l’agricultura? Quins coneixements essencials ens poden aportar aquests àmbits per assolir formes de viure realment sostenibles? Com podem convertir l’empoderament individual en col·lectiu tot creant una veritable xarxa comunitària? Com podem interconnectar tradició i modernitat per tal que es donin la mà tot abordant els reptes de futur i les incerteses del present? Quina saviesa i quanta creativitat s’amaga en la pràctica de fer un hort, de conrear la terra o de mantenir un ramat?

Sens dubte la creativitat i la creació no són exclusives de les arts! Per això cal posar en valor la sensibilitat ètica i estètica que nodreix tantes pràctiques connectades amb la transformació i amb la natura, des de la vida, des dels pobles, des dels territoris. Necessitem urgentment projectar noves mirades esperançadores, sembrar il·lusions i imaginar un futur tocant de peus a terra. Necessitem, per tant, la cultura més ancestral que ens ha fet arribar fins aquí, juntament amb la més contemporània per reorientar aquest nou viatge.

Amb la participació de Cèlia Puerto (investigadora d’art i ecologia), Chiara Sgaramella (artista eco-social), i Laurita Siles i Joseba Edesa del projecte Mutur Beltz a Bizkaia (art i ramaderia). 

PROGRAMA

  • 10.30 h Presentació de la Jornada
  • 10.45 h Ponència i debat breu amb Cèlia Puerto
  • 11.30 h Ponència i debat breu amb Chiara Sgaramella
  • 12.15 h Descans i cafè
  • 12.45 h Ponència i debat breu amb Laurita Siles i Joseba Esesa.
  • 13.30 h Breu debat final i conclusions
  • 14.00 h Tancament de la Jornada.

PONENTS

Cèlia Puerto

Artista visual i investigadora.
Realitza actualment els seus estudis de doctorat a la Universitat Politècnica de València (UPV), a la línia de recerca sobre art i ecologia. Al llarg de la seva carrera ha desenvolupat nombrosos treballs en formats i suports diversos, però arran del Màster Oficial en Projecte i Investigació en Art (2014-2015) a la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) comença un projecte més ambiciós centrat en la relació entre art i agricultura, que continua desenvolupant actualment. A la seva pràctica artística proposa una reflexió sobre l’agricultura convencional i intensiva -l’únic objectiu de la qual és la màxima producció d’aliments- i del seu greu impacte sobre la biosfera.

Laurita Siles i Joseba Edesa

Laurita Siles: Artista i investigadora nascuda a Marbella el 1981. Doctora Cum Laude per la Universitat del País Basc el 2017. Presta una preocupació pel territori; des de la crisi mediambiental fins a la nostàlgia provocada per la pèrdua de les arrels.

Joseba Edesa: Nascut a Karrantza el 1985, al si d’una família d’origen pastoril. Ha desenvolupat la seva activitat laboral com a professor d’educació física a diferents centres de Biscaia a l’àmbit de l’Educació, tant pública com privada. Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l´Esport i Diplomat en Magisteri d’Educació Física, també s’ha format al´Escola de Pastors d’Arantzazu, amb l’objectiu d’augmentar el grau de professionalitat de la seva activitat al voltant del sector oví, com a pastor i formatger. 

Projecte Mutur Beltz a Bizkaia (art i ramaderia). https://muturbeltz.com

Organitza

Col·labora

laguilla.net