11 d'octubre de 2021 / Centre d'Art i Natura de Farrera

DEBATS INDISCIPLINATS CAN_1

Pirineu:
emergència
cultural

Un debat obert sobre el paper de la cultura i les arts en el desenvolupament rural pirinenc davant el repte de l’emergència climàtica

” Posmodernismo como filosofia, neoliberalismo como teoría económica, nihilismo y marqueting como cultura, vuelos baratos como herramienta de control social: así hemos vivido. ¿Podemos seguir viviendo así?. Y ¿Queremos hacerlo?”

Jorge Riechman

Des de les humanitats ambientals es parla de la necessitat de recuperar un visió humanista davant de la crisi ambiental en aquesta era tan crítica que alguns autors han batejat com antropocè. Tal i com defensen els autors més crítics, es tracta de forjar una cosmovisió alternativa que questioni sense eufemismes el sistema capitalista i la noció actual de progrès. Per això, cal superar una economia que és la mesura de totes les coses i adonar-nos d’una vegada del cul de sac en el que ens trobem. La qüestió és què podem fer i com.

Ens calen veus des de la cultura, les arts, la literatura i el camp de les humanitats, que qüestionin les visions tecnocientífiques i ens torni a apropar a un coneixement més humà, connectat amb la natura i amb una consciència que ens permeti treballar des de la creativitat en la cerca d’un futur més vivible. 

Del que no hi ha dubte és que la nostra societat, cada cop més globalitzada, es troba davant d’un cruïlla indefugible, davant d’un col·lapse més que probable i una emergència climàtica que requereix de canvis urgents de mentalitat política i de transformació sistèmica. Però davant d’aquest escenari, sembla que els governs miren cap a una altra banda i fins i tot una pandèmia com la de la COVID19, que ens ha mostrat la fragilitat del nostre sistema, no ens fa reaccionar. Afrontem un repte ecològic que requereix d’un canvi, però com? De quì depen? Perquè la informació no provoca una reacció? Perquè sembla que individualment no podem fer gaire?

Si des del món rural en general i el Pirineu en particular podem fer alguna cosa és com a mínim debatre quin ha de ser el nostre paper davant d’aquesta crisi. L’estratègia segurament passarà per la reconnexió amb la natura des de la cultura, l’educació i un plantejament ètic i estètic radicalment transformador. El Pirineu ha de fer valdre uns valors culturals propis, avui més necessaris que mai, que poden ser un referent de futur en el que ha de ser un nou “art de viure”, fonamentats com ens apunta Jorge Riechmann: en la senzillesa, la diversitat, el valor d’allò proper i local o la durabilitat per fer el nostre entorn més biodivers i habitable en definitiva. 

Des del CAN i Saó encetem una sèries de debats oberts que de ben segur plantejaran més preguntes que respostes però que tenen una voluntat de canvi transformador.

PROGRAMA

  • 10h Presentació
  • 10.20h Ponència i debat breu amb José Albelda al voltant de l’emergència climàtica i la noció de progrès.
  • 11.30h Descans
  • 12 h Ponència i debat breu amb Jorge Riechmann al voltant del paper de les humanitats davant la crisi medioambiental
  • 13h Ponència i debat breu amb  … 
  • 14.15h Dinar
  • 15.30h Passejada pels voltants de Farrera 
  • 16.30 h Sessió de tarda amb dinàmica de treball al voltant de les temàtiques tractades i el repte de treball de les Jornades amb una especial vinculació amb l’entorn local.
  • 18h Finalització i tancament de la Jornada.

PONENTS

José Albelda

Doctor en Belles Arts, pintor i assagista, És professor titular del departament de Pintura de la Facultat de Belles Arts San Carlos de València.Imparteix assignatures relacionades amb l’art, la natura i l’ecologia. Ha coordinat el llibre “Humanidades Ambientales” 

Jorge Riechman

Assagista, poeta, implicat en questions d’ecologia social i ensenya filosofia moral i política a Madrid (UAM).

Nom per concretar

bio….

 

ENTRADA GRATUÏTA AMB RESERVA PRÈVIA

Organitza

Col·laboren